Иранските власти повдигнаха обвинения на повече от 750 души в три

...
Иранските власти повдигнаха обвинения на повече от 750 души в три
Коментари Харесай

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Иранските управляващи повдигнаха обвинявания на повече от 750 души в три провинции за присъединяване в скорошните протести, заяви Агенция Франс Прес.

Повече от 2000 души към този момент бяха упрекнати, съвсем половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, съгласно данни на правосъдната власт.

Десетки, основно стачкуващи, само че също и чиновници на сигурността, бяха убити по време на митингите, които управляващите дефинираха като вълнения.

На арестуваните са повдигнатри редица обвинявания, измежду които подстрекателство към ликвидиране, посягане против представители на силите за сигурност, агитация против режима и увреждане на социална благосъстоятелност.

Съдебните процеси против тях ще стартират от четвъртък в наличието на техните юристи.

100 младежи бяха освободени, откакто подписаха обещания да не вземат участие в бъдещи протести.

Припомняме, че до протестите се стигна след гибелта на младата иранска от кюрдски произход Махса Амини на 16 септември дни след ареста ѝ от моралната полиция за хипотетично нарушение на строгите правила за облекло на дамите в страната.

Властите отхвърлиха изказванията на правозащитни групи в чужбина, че към 15 000 души са били арестувани при последвалите вълнения.

Според същите групи, починали са 300 души.

Техеран отхвърли да има упражнено принуждение при ареста на Амини, като в това време упрекна външни сили за митингите в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР